İçindekiler
Kara Liste Nedir?
Bankacılık sektörü riskleri analiz edebilmek, vereceği kredilerin geri dönüş oranlarını yükseltmek amacı ile farklı yöntemler ve analizler belirler.
Özellikle kredi ödeme alışkanlığı düzenli olmayan ve verilecek olan kredinin geri dönüşü düşük olan kişileri tanıyabilmek amacı ile kara liste kavramı uzun yıllardan beri kullanılmaktadır.
Çektiğiniz krediyi farklı nedenlerden dolayı yasal süreçlerinizde ödeyemediğiniz için yasal takibe girdiğiniz zaman otomatik olarak bankaların riskli müşteri statüsüne tabi olursunuz. Bu da doğal olarak halk arasında da bilinen kara liste uygulaması kapsamına alınmanız anlamına gelmektedir.
Yasal tahsilat süreci uzun ya da kısa sürerek kapandığından itibaren listede yer almaya başlar ve beş yıllık bir süreç boyunca bankaların kredi işlemlerinden mahrum edilirsiniz. Beş yıllık süreç sonunda kara liste uygulamanız ortadan kalkar ve bankalar inisiyatifleri ve politikaları uyarınca sizlere yeniden kredi ya da kredi kartı vermeye başlarlar. Elbette ki bu limitler farklı oranlarda ve ufak miktarlarda başlayacaklardır. Bankacılık sektörünün üzerinde durduğu en önemli konuların başında gelen bu liste uygulaması, kendini koruma ve riskli grupları belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu şekilde bankalarda kendi politikalarında bu tip işlemlere yer verebilirler.
Etkili ve özel bazı çalışmalar yapan bankalar, her değerlendirmenin sayılar ve finansal veriler üzerinden yapılmasını ön gören bir mantık çerçevesinde çalışırlar. Bankacılık sektöründe duygusal bir yaklaşım olması kesinlikle söz konusu değildir. Kati ve kesin prensipler için yer alan bu konular özellikle kara liste uygulaması için de geçerli bir durumdur. Bu neden ile ödeme güçlüğü çeken kişilerin kredi notu ve kara liste gibi sorunlar yaşamaması için yine çıkar yolları bankaların borç transferleri ya da yeniden borç yapılandırması işlemleri olacaktır. Bu özel işlemler sayesinde sizler de kara liste ve diğer olumsuz işlemler ile yüz yüze gelmezsiniz.