Bankaların Konut Kredisi Yapılandırma Şartları

Önce kısaca Konut Kredisi Yapılandırma neden yapılır ve ne anlama gelir sorularına yanıt verelim. Daha önce kullandığınız konut kredisi faizleri, şu anki güncel faiz oranlarından daha yüksek ise, yapılandırma talebinde bulunup, günümüz faiz oranları ile kredinizi kaldığınız yerden ödemeye devam edebilirsiniz. Ancak bunun için önce eski kredinizin bankanız tarafından kapatılması gerekir.  Erken kapatma cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca yeni konut kredisi için bazı ek masraflar olacaktır. Bu iki süreci çok iyi analiz yapmalısınız. Aksi halde astarı yüzünden pahalıya mal olabilir. Çok dikkatli hesap yapmalısınız.

İçindekiler

Konut kredisi yapılandırmanın faydaları

Düşük faizden kredi ödemeyi kim istemez ki? Elbette Konut Kredisi Yapılandırma işlemi çok fayda sağlar. Ancak bu yapılandırma işleminde en önemli faktör, eski ve yeni kredilerin artı ve eksilerini dikkatli analiz etmektir. Eski bankanızdan alınan krediyi erken kapatacağınız için bir miktar ceza ödemeyeceksiniz ve artı olarak yeni bankanızdan alacağınız kredi için de ek masraflar çıkacaktır ( dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, uzman incelemesi ücreti vs. ). Tüm bu giderleri toplayıp, yeni faiz oranları da hesaplayıp o şekilde karar vermelisiniz. Bütçenizi rahatlatacak önemli bir fark yoksa bu yapılandırma işlemini yapmanızda hiçbir fayda olmaz. Hatta bazı istisna durumlarda zarar bile etmeniz muhtemeldir.

Konut kredisi yapılandırma hesaplaması

Çoğumuz bu hesaplamayı yaparken, bazı gizli giderleri hesaplamaya eklemeyi unutuyoruz. Örneğin ilk aldığınız konut kredisi için ödediğiniz uzman incelemesi ücretini, Konut Kredisi Yapılandırma yaptığınız zaman, yeniden ödemek zorundasınız. Çünkü bu sefer başka bir banka ile muhatapsınız. Eskiden yaptırdığınız kredi işlemleri, yeni bankanızı bağlamaz. Krediyi erken kapatacağınız için %1 ila %3 arasında bir ceza ödeyeceksiniz. Örneğin 100.000 lira kredi almışsanız, 1.000 ila 3.000 lira arasında ceza ödemesi çıkar. Dosya masrafı ( eski ve yeni kredi için), kredi tahsis ücreti ve benzeri birçok kalemde ek masraflar çıkacaktır. Tüm bunları üst üste toplayıp, yeni faiz oranları ile kalan kredinizi hesaplayabilirsiniz. Size en az %10 fayda sağlaması gerekir. Aksi halde yapılandırma yapmanın pek bir anlamı olmaz. Bu konuda bir uzmandan destek alarak hesaplama yapmanız daha yararlı olacaktır.

Konut kredisi yapılandırma belgeleri

Eskiden almış olduğunuz konut kredisini, hemen hemen her bankaya Konut Kredisi Yapılandırma başvurusu yaparak yapılandırabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak bankanıza ibraz etmeniz gerekir. Bazı durumlarda banka sizden ek belge veya teminat talep edebilir:

  • Kimlik belgesi
  • İkametgâh kâğıdı
  • Maaş Bordrosu veya serbest meslek sahipleri için Vergi Levhası
  • Konuta ait Kat Mülkiyeti Tapusu
  • Kat İrtifakı Tapusu ve Yapı Kullanım İzin Belgesi
  • Kat İrtifakı Tapusu ve İnşaat Ruhsatının Fotokopileri
  • Eski bankadan kredinin kapatıldığına dair belge
  • Ve en önemlisi kredi puanınızın uygun olması
Bankaların Konut Kredisi Yapılandırma Şartları
Konut Kredisi Yapılandırma neden yapılır

Konut kredisi yapılandırma – Refinansman

Konut kredisinde kullanılan faiz oranları senede 1-2 kez değişebildiği için, kredi kullanan kişiler zaman zaman faizlerin değişmesinden dolayı mustarip olabilmektedir. Konut kredisi yapılandırma işlemi, işte tam da bu esnada yapılabilir ve bankadan talep edilir. Daha yalın bir örnekle anlatalım; Örneğin 2018 yılında konut kredisi kullandınız ve % 2,3 faiz oranı ile kredi aldınız. Ama 6 ay sonra faiz oranları %1,5 olarak değişti. Bu indirimden faydalanmak ve kalan taksitlerinizi güncel faiz oranından ödeyebilmeniz için yapılandırma başvurusu yani refinansman talebinde bulunabilirsiniz.

Refinansman nedir, nasıl yapılır?

Bu işlemin yapılabilmesi için bankanın öngördüğü bazı kıstaslara sahip olmalısınız. En önemlisi kredi puanınızın bunun için uygun olması gerekir. Konut kredisi yapılandırma başvurunuzu yaparsınız ve banka sizden uzman incelemesi raporu, karşı bankanın kapatma ödemesi belgesi, yeni kredi için gerekli başvuru evraklar gibi bazı belgeler talep eder. Belgeler incelenir ve talebiniz onaylanır ise, mevcut konut krediniz yapılandırılır. Yani bu aşamada hem eski bankanızdan, hem de yeni bankanızdan onay almanız gerekir. Buna kısaca kredi taşıma işlemi de denilebilir. Bu talebinizi uygun olan her bankaya iletebilirsiniz. Devlet bankaları ve özel bankalardan kredi yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Böylece taksitlerinizi güncel ve geçerli faiz oranlarından ödemiş olursunuz. Ama bu sizi yanıltmasın. Çünkü yeni kredi için ek masraflar olacaktır. Bu hesaplamayı çok iyi yapmalısınız. Aksi halde bu işten zarar bile etme durumu olabilir.

Konut kredisi yapılandıran bankalar 2019

Finansal statüsü uygun olan ve Konut kredisi yapılandırma şartlarını yerine getiren herkes, her bankadan bu işlemi yaptırabilir.

Genellikle Türkiye’de çoğu banka bu işleme sıcak bakar. Ziraat bankası, Halk bankası, İş bankası, Garanti bankası gibi bankalar başta olmak üzere, birçok bankadan refinansman talebinde bulunabilirsiniz. Her bankanın faiz oranları değişken olabileceği için, bütçeniz için en uygun olanı seçme hakkınız bulunuyor. Tabi ek masrafları da bu hesaplamaya katmanız gerekir. Faiz oranlarından faydalanayım derken, karşınıza daha büyük bir ödeme tablosu da çıkabilir. Buna dikkat etmeli ve iyi hesap yapmalısınız.

About admin

İlginizi Çekebilir

En Uygun Ev Kredisi Nasıl Alınır?

En Uygun Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Konutlar için geçerli olan kredilerden birinden yararlanmak istiyor fakat hangisinin en iyisi olduğunu tespit edemiyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir